دولت عراق در پی سفر یک مقام ارشد خزانه‌داری آمریکا به این کشور، هشت بانک داخلی دیگر را در راستای جلوگیری از پول‌شویی و قاچاق دلار به ایران، از انجام معاملات ارزی محروم کرد.

دولت عراق در پی سفر یک مقام ارشد خزانه‌داری آمریکا به این کشور، هشت بانک داخلی دیگر را در راستای جلوگیری از پول‌شویی و قاچاق دلار به ایران، از انجام معاملات ارزی محروم کرد.

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۱۶ بهمن گزارش داد که این بانک‌ها دیگر مجاز به دسترسی به سامانه حراج دلار در بانک مرکزی نخواهند بود. ایالات متحده آمریکا از ابتدای پارسال فشارها به دولت عراق را برای جلوگیری از قاچاق ارز به ایران افزایش داده و حتی چندین بانک عراقی را تحریم کرده است.

دولت عراق ژوئیه پارسال نیز ۱۴ بانک کشور را از دسترسی به حراج روزانه دلار در بانک مرکزی محروم کرده بود. در مجموع یک‌سوم بانک‌های عراقی برای جلوگیری از قاچاق ارز به ایران، مجاز به عملیات انتقال ارز دلار نیستند.

عراق ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر دلاری در بانک‌های آمریکا دارد، اما ایالات متحده آمریکا به خاطر سوء استفاده جمهوری اسلامی از نظام بانکی عراق برای قاچاق ارز، تحویل دلار به بانک مرکزی عراق را محدود کرده است؛ موضوعی که به افت چشمگیر ارزش دینار عراق و دونرخی شدن ارز در این کشور منجر شده است.

سخنگوی وزارت خزانه‌داری آمریکا روز دوشنبه با استقبال از اقدام دولت عراق به خبرگزاری رویترز گفت که «ما از اقدامات مستمر بانک مرکزی عراق برای محافظت از سیستم مالی عراق در برابر سوء استفاده و ایجاد شرایط برای ادامه دسترسی قانونی بانک‌های عراقی به سیستم بانکی بین‌المللی قدردانی می‌کنیم.»

برایان ای. نلسون، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، هفته گذشته با سفر به بغداد در زمینه موضوع محافظت از سیستم بانکی عراق در مقابل قاچاق ارز جمهوری اسلامی مذاکره کرد.

هم‌زمان وزارت خزانه‌داری آمریکا از اقدام علیه بانک «الهدی» خبر داد و گفت که این بانک عراقی در انتقال میلیاردها دلار به گروه‌های تحت حمایت ایران دست داشته است.

سخت‌گیری بیشتر دولت عراق و جلوگیری از تراکنش‌های ارزی با ایران باعث افزایش هزینه‌ها و افت صادرات ایران به عراق شده است. دولت عراق روز دوشنبه همچنین مجوز فعالیت بانک ملی ایران در این کشور را لغو کرد.

یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، در واکنش به این خبر به خبرگزاری ایسنا گفت که بانک‌های ملی و پارسیان ایران از دو سال پیش در عراق تعطیل شده بودند و فعالیت نمی‌کردند.

از سوی دیگر، جهانبخش سنجابی، دبیر اتاق مشترک ایران و عراق، هفته گذشته اعلام کرد به ازای هر دلار، ۱۸۰ دینار ضرر می‌کنیم، چون بانک مرکزی عراق، ارز دولتی به طرف ایرانی تحویل نمی‌دهد و صرافان با نرخ آزاد ارز مورد نیاز را تأمین می‌کنند.

نرخ رسمی دلار در عراق طی روز جاری حدود ۱۳۲۳ دینار است، اما در بازار آزاد این کشور بالای ۱۵۰۰ دینار است. جزئیات آمارهای گمرکی ایران نشان می‌دهد در نیمه نخست سال جاری خورشیدی، صادرات ایران به عراق با جهشی ۳۲ درصدی به ۴.۵ میلیارد دلار رسید، اما در فاصله ماه‌های مهر تا دی، دچار سقوطی ۴۲ درصدی شده است.

در مجموع صادرات ۱۰ ماهه ایران به عراق با افتی ۱۴ درصدی نسبت به دور مشابه پارسال به ۷.۷ میلیارد دلار کاهش یافته است. این رقم در دور مشابه پارسال ۸.۹ میلیارد دلار بود. منبع

نوشتهٔ پیشین
بانک مرکزی شمش را به قیمت دلار آزاد فروخت
نوشتهٔ بعدی
عربستان سعودی در آستانه فروش بخش دیگری از سهام آرامکو

مطالب مرتبط